Anasayfa / Sektörel / Duyurular / / Avrupa Birliği'nden İthal Edilen Eşyalar İçin
Düzenlenen Menşe Şahadetnameleri

Avrupa Birliği'nden İthal Edilen Eşyalar İçin
Düzenlenen Menşe Şahadetnameleri

Sayı: 2020/848
Tarih: 15.12.2020
Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından 'Menşe Şahadetnamesi-Menşe Ülke' konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda Avrupa Birliği'nden ithal edilen eşyalar için düzenlenen menşe şahadetnamelerinin menşe ülke hanesinde ülke ismi yerine 'EU' veya 'European Union' gibi ibarelerin yer almasından dolayı söz konusu ibareli menşe şahadetnamelerinin kabul edilip edilmeyeceği konusunda tereddütlerin yaşandığı belirtilmiştir.

Bu doğrultuda Avrupa Birliği'nden ithal edilen eşya için AB üyesi ülkelerden herhangi birine uygulanan menşe esaslı ticaret politikası önlemi veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülük bulunması durumunda Gümrük Yönetmeliği'nin 38. maddesi kapsamında gümrük idaresine ibraz edilen menşe şahadetnamelerinin menşe ülke hanesinde 'EU' veya 'European Union' gibi ibareler bulunsa bile menşe ülke adının tereddüte yer verilmeyecek şekilde yer alması gerektiği bildirilmiştir.

Ayrıca AB'den ithal edilen eşya için AB ülkelerine yönelik olarak herhangi bir ticaret politikası önlemi veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülük bulunmaması durumunda ise gümrük idaresine ibraz edilen menşe şahadetnamelerinin menşe ülke hanesinde menşe ülke adı yer almadan 'EU' veya 'European Union' gibi Avrupa Birliği'ni ifade eden ibarelerin herhangi birinin bulunması durumunda menşe şahadetnamelerinin kabul edilmesinin mümkün bulunduğu belirtilmiştir.

Söz konusu duyuruyu ekte bilgilerinize sunar, menşe şahadetnamelerinin doğru düzenlenmesi hususunda üyelerimizin hassasiyetini rica ederiz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr